…és én?

Én is menni akarok! Hogyan kezdjem?

„Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.” (Lao-ce)

Itt szeretnénk segíteni azoknak, akikben pattant az a bizonyos szikra, az elhatározás, hogy “én is menni akarok!”. Itt megosztjuk mindazt, amit egy ilyen utazás megtervezéséhez használunk. Az első lépés az elhatározás, a második a küszöb átlépése, utána pedig már minden jön magától! Ha bármi kérdésed merülne fel, ne légy rest hozzászólásban kérdezni, örömmel segítünk!  Vagy, ha úgy érzed, hogy nem teljes a lista, írd meg azt is, Te honnan szoktál meríteni egy út megálmodásához, megtervezéséhez!

Inspiráció (rövid videók)

Alastair Humphreys a világ körül

Henry és Jamie Londontól Sydney-ig bringázik – 1. rész: Európa (interjú magyarul)

Bander és Árpi Athénig tekertek

100 nap bringa – Budapesttől Európa legészakibb pontjáig

Utazási Fórumok, blogok

http://wikitravel.org – Mint a Wikipedia, szócikkek országokról, városokról, vidékekről, de itt csak utazóknak -  utazóktól.

http://www.outdoorblog.hu/kerekpartura – Kerékpártúra beszámolók Magyarországról és a környékről

http://kerekpartura.lap.hu/ Kategórizált linkgyűjtemény kerékpártúrára indulóknak. Sok hasznos oldal egy helyen.

Útvonaltervezés

http://gpsies.com – A Gpsies nagy kedvenc, itt útvonalat tervezhetsz (“Track Creator” a felső menüben), ami a legtöbb országban működő útkövető funkcióval (follow the road) pofon egyszerű. Amit nagyon szeretek benne, hogy jobb oldalt a “Refresh Elevation” gombot püfölve már tervezés közben láthatjuk a domborzati szintmetszetét az útvonalunknak. Ha kész az útvonal, el tudjuk menteni (felhasználónk is lehet), hogy később is megtaláljuk az adott url mögött, amit így tovább tudunk küldeni, be tudunk ágyazni a blogunkra, share-elni tudjuk facebook-on, stb, stb…

http://bikemap.net – Hasonló mint a Gpsies, de ez célzottan csak bringásoknak. Állítólag a Bikemap pontosabban számolja ki a szintemelkedést, mint a Gpsies. Én mégis az előbbit szeretem, mert csak abban van meg az a lehetőség, hogy már tervezés közben is lássam a domborzati metszetet.

Időjárás

http://www.bbc.co.uk/weather/world/city_guides/ – Ha szeretnéd megtudni, Kalkuttában, novemberben hány fok és mennyi eső várható, ez a legjobb hely erre a neten.

http://www.timeanddate.com/worldclock/sunrise.html“Előttem van észak, mögöttem van dél, balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél.” – Ha ezt tudjuk, az már jó, de a másik fontos kérdés, hogy HOL MIKOR?!? :)

Szállás, helyi információ

http://couchsurfing.org – INGYEN SZÁLLÁS! CSAK MOST, CSAK NEKED, AZ EGÉSZ VILÁGON! :) A Couchsurfing egy világméretű mozgalom, lényege, hogy bárhol vagy a világon, mások vendégszeretetét kérheted, és persze Te magad is felajánlhatod, legyen szó egy üresen álló szobáról, egy kanapéról a nappaliban, vagy csak idegenvezetésről, beszélgetésről. Mindjárt más úgy megérkezni egy városba, hogy várnak, méghozzá kapásból jó fej emberek – hisz ha felajánlják segítségüket, segítenek és szállást adnak, biztosan jó arcok. Ahhoz, hogy vendégül lássanak mások, Neked nem szükséges vendégeket fogadnod. Persze sok-sok vendégség után úgyis azt fogod érezni, hogy ezt muszáj viszonozni, különben megborul a világ egyensúlya! :)

A rendszer teljesen ingyenes, a regisztrációhoz nem kell mást tenni, mint készíteni egy profilt, írni magadról pár sort, feltölteni pár képet (akár egy iwiw, vagy facebook csak ez sokkal jobb), aztán már indulhat is a CouchSearch, a kanapévadászat! A rendszer biztonságos, annyi személyes adatot adsz meg amennyit Te szeretnél, és csak azoknak, akiknek Te szeretnéd. Továbbá a felhasználók referenciákat hagynak egymásról, így a rossz arcok egyből feltűnnek egy-két negatív referencia után. Magyarul, ha megnézed ezeket a referenciákat a vendégednél/szállásadódnál, nem fordulhat elő, hogy valami rossz arccal hozzon össze a Couchsurfing!

Couchsurfing-el nem csak szállást kapsz, vagy adsz, ez több annál. A vendéglátó olyan helyi információkkal láthatja el vendégét, amit semelyik útikönyvben nem talál meg. A vendég egy helyi szemével láthatja a várost, ugyanígy a vendéglátó egy turista szemüvegén keresztül láthatja otthonát. Mi is mindig elcsodálkozunk azon, hogy másoknak mennyire tetszik Budapest! :)

Léteznek csoportok, így például rá lehet találni a Nápolyban lakó kerékpár-őrültekre, és meg lehet tőlük kérdezni, hogy lehetséges-e feltekerni a hegyre, és ha igen, mire érdemes figyelmi. Ilyesmire is kiváló eszköz a Couchsurfing.

Így néznek ki a Couchsurfing (röviden CS) profiljaink: Zita, Árpi, közös.

http://warmshowers.org – Hasonló az alapelve, mint a couchsurfingé, de ez kifejezetten kerékpártúrázóknak lett kitalálva. Mi még nem használtuk szálláskeresésre, de voltak már olyanok, akik így találtak meg minket Budapesten.

Leave a Reply